VEGETARISK KOST

Man märker mer och mer hur medvetna människor blir att äta mer grönt och att skippa köttet, fantastiskt tycker jag! Äntligen släpper spärren av att man inte svälter ihjäl såfort man utesluter köttet ur kosten, utan att man kan äta hur gott som helst, bli mätt, må bra och samtidigt skona tusentals djur och miljön genom att slopa kött. 
 
När folk pratar om att vi veganer/vegetarianer inte får i oss tillräckligt med näring, vi blir undernärda, vi får inte i oss något protein, vi äter bara sallad osv, så handlar det i grunden endast om okunskap. Varför det är så provocerande att inte äta kött vet jag inte, ibland blir folk tokiga när man berättar att man inte käkar kött. De är omodernt tänkade och om vi vill behålla vår planet så måste vi sluta att äta så mycket kött och inse att man överlever utan att äta djur. 
 
 
 
Glöm inte att världens största och starkaste djur är vegetarianer, som elefant, noshörning och buffel. Bara det säger ju en del om att vi inte behöver kött för att vara stora och starka. 
 
Här är några saker du kanske inte visste om vegetarisk kost

1. En välplanerad vegetarisk kosthållning är lämplig för alla oavsett ålder; detta gäller alltså även gravida, ammande, barn och och personer som idrottar.
2. En vegetarisk kosthållning består generellt av en lägre andel mättade fetter och kolesterol, har högre halt av bland annat kostfibrer, magnesium, kalium, folsyra, vitamin C och E och flavonoider.
3. Vegetarianer och veganer uppnår och överskrider oftast det rekommenderade proteinintaget (tvärt emot vad många tror). Forskning har visat att en överdriven konsumtion av animaliska proteiner är länkat till benskörhet, njursjukdomar och vissa typer av cancer. Allt talar för att vegetarianer och veganer har ett mer optimalt proteinintag än allätare.
4. Vegetarisk kosthållning är ofta associerat med ett flertal hälsofördelar; där bland lägre kolesterol i blodet, lägre risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ-2. Vegetarianer tenderar även att ha ett lägre BMI och drabbas överlag i lägre utsträckning av olika cancersjukdomar.
Källa: "Äta djur - Jonathan Safran Foer"
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Happy:

skriven

Håller med! Fler och fler läkare får också upp ögonen för detta!

Exempelvis föreningen Läkare för framtiden !

Kommentera här: